Fiskemuseet på Lörudden

2020-07-24 14.21.46_lorudden
En bred utställning om fiske och dess historia som visas under sommaren på nya "Fiskemuseet på Lörudden" (Ligger vid hamnen till höger i fiskeläget, se vägvisare). Fiskemuseet är öppet under sommaren, lördagar och söndagar klockan 13-15 samt klockan 18-20. Speciella visningar andra tider kan bokas med Hans Olof Jonsson via telefon: 070-579 51 03

Utställning om Trålfisket i Medelpad

artikel_1959_del1_700px
Bilder och tidningsartiklar från trålfisket i Medelpad i Sillmans sjöbod på Lörudden.

Utställning i Skatans fiskeläge

IMG_6110_beskuren
Utställning om Skatans kulturhistoria och utveckling under 1900-talet. I Nätboden i Skatans hamn strax intill Skatans Café & Krog. Öppet dagligen klockan 10.00 till 18.00 under sommaren. För önskemål om guidad visning ring: Margareta Sjöbom, mobil 073-182 69 41

IMG_5997_700px

IMG_5995_700px

IMG_5994_700px

IMG_5993_700px

Några områden som ställs ut i år är:
  • Fiskebyn Skatan med foton från 1920 - 1970 (Människor, båtar, sjöbodar, fester mm)
  • Vikarbodarnas skola med foton på elever och lärare från 1897 - 1950-talet
  • Modern teknik kommer till byn, el, telefon, bussar och bilar
  • Framgångsrik proteströrelse på 1970-talet om att anlägga en större kemiteknikfabrik i grannbyn Galtström
  • Bildjournalen Stockholms charmiga bilder och reportage när småpojkarna fiskar strömming 1960 mm

Nya fiskemuseet på Löran

Bo Sillman har den sista trålbåten av de trettiotalet trålbåtar som var verksamma i våra vatten under trålfiskes högkonjuktur på 1960-talet. Den dynamiska period 1950-70 som vi tidigare dokumenterat i vårt projekt "Trålfisket i Medelpad" och hemsida plus vandringsutställning som under sommartid 2015-2016 visas på Lörudden, dagligen kl 13.00-18.00 i Sillmans sjöbod. 

hans-olof_jonsson_museum_2016
Hans-Olof Jonsson, initiativtagare till fiskemuseum på lörudden. Foto: Joakim Söderberg

Bakom tillkomsten av det nya Fiskemuseet står Lörans Hamnföreningen med hemsidan www.löranshamnförening.se, där Hans-Olof Jonsson är en drivande kraft och kontaktperson för utställningen med Mobiltelefon 070-579 51 03. Fiskemuseet är normalt öppet vardagar (em.) under sommaren. Hans-Olof Jonsson är också författare till boken: "Fiskaradeln En bok om Femhundra år på Lörudden –ett fiskeläge i Medelpad" 

dvd_tral
De nya Videofilmerna har produceras av: 
Rogert Svanedahl och kan köpas på Fiskemuseet under sommaren 2016.
150 kr/st.

Yrkesfisket dokumenteras i Lörudden

I två år har han och de andra i hamnföreningen rustat upp en gammal isbod, dokumenterat och samlat material till fiskemuséet. Samtidigt har de alltså filmat och följt de två yrkesfiskarna, Bo Sillman och Michael Åhlund, i sitt dagliga värv.
Läs mer på SVT>>

Sommarutställning i Löruddens hamn

Missa inte detta tillfälle att se bilder och tidningsartiklar från trålfisket i Medelpad i Sillmans sjöbod på Lörudden. Från den 24 juni till den 30 augusti 2015 pågår utställningen och är öppen dagligen mellan klockan 11-18.

Medelpads Sjöhistoriska förening

primus_low
Vid Medelpads Sjöhistoriska Förenings höstträff den 2020-11-20 föreläste Björn Stark om trålfisket i Medelpad. En sammanfattad artikel med bilder och fakta publicerades i tidskriften Lubrikatorn 4-2014. Ladda ner Lubrikatorn 4-2014 >>. Du som är intresserad och vill veta mer om föreningens verksamhet, S/S Primus och Sundsvall-Medelpads Sjöhistoriska Förening kan kolla in deras hemsida: www.primussundsvall.se. Medelpads Sjöhistoriska Förening bildades redan den 6 nov 2020 ombord på ms Hurtig i Sundsvalls hamn. Tore Olsson har sammanställt fakta om du vill läsa mer här på denna sida.
Läs mer ->>

Sommarutställning i Skatans hamn

Utställningen är öppen sommartid dagligen mellan klockan 10-18 i Nätboden intill gästbryggan i Skatans hamn med start söndagen den 15 juni 2014 och sista dagen är den 3 augusti 2014.

A4_flyerA4_flyer2

Vårt andra öppna hus 11 maj

Det blev bra uppslutning även till vårt Öppna hus nr 2 med ett 40 tal personer som kom och kollade Bildutställning. Denna gång kom flera besökare även från Junibosand och Galtström förutom de orter som vi räknade upp förra gången.
Läs mer ->>

Vårt första öppna hus - glädjande bra uppslutning

Det blev en glädjande bra uppslutning med ett 40-50 tal besökare till vårt första ÖPPNA Hus den 27 april och bildutställningen kring "Historien om Trålfisket i Medelpad". Besökarna kom från Skatan, Vikarbodarna, Björn, Lubban och Löran samt några långväga gäster från Ockelbo och Gävle. Se bilder från söndagen vid länken läs mer nedan.

Söndagen den 11 maj mellan klockan 12-15 kommer en ny möjlighet för intresserade att se utställningen.
Välkommen!
Läs mer ->>

Vi visar bilderna från trålfiskeprojektet

Öppet hus i Skumucken 27/4 och 11/5 för att visa bilderna från Trålfiskeprojektet. Föreningen Tomtarna i Skatan arrangerar detta och vi hänvisar till tider och information på Tomtarnas webbsida: www.tomtarna.nu. Passa på att ta del av detta unika projekt och ta gärna kontakt med någon i projektgruppen om du har någon berättelse att dela med dig. Missa inte dessa tillfällen.

Trålfisketräff i Skatan

Gruppbild med personer med anknytning till trålfiskeperioden i Njurunda. 2021-04-03 i Skatan
Det kom ungefär 25 personer av den gamla stammen. Björn Stark höll en genomgång av hur det var på 50-70-talen. Många delade med sig av erfarenheter, dokument och bilder från tiden det begav sig. De var speciellt inbjudna för att bidra med sina historier.
Läs mer ->>

Inskanning av material från Ruben Stark

Nu har inskanning av bilder och artiklar från Starks pärm har slutförs. I pärmen finns tidningsartiklar och bildmaterial från 1958 - 1969 om bland annat försöken med trålfiske längs kusten i Hälsingland, Medelpad och Ångermanland. Cirka 90 st svartvita utskrifter i A3-format från denna samling är nu utskrivna för att visas på mötet den 3 april.

Historien om trålfisket efter Västernorrlandskusten, en dynamisk period under 1950-70-talet för fisket i vår region

Du är välkommen till en informationskväll kring trålfiskets utveckling i regionen under 1950-70-talet, med fokus på kustbyarna i Medelpad. Inbjudan vänder sig särskilt till dig, som var aktiv i detta fiske längs vår kust under denna period.Vid träffen kommer Björn Stark, son till dåvarande fiskekonsulent Ruben Stark att övergripande berätta om utvecklingen och dela med sig av egna minnen och Ruben Starks berättelser och dokument från perioden.

Träffen arrangeras av Föreningen Tomtarna och har fått stöd med bidrag från Wides stiftelse, som har som ändamål, "att främja forskning och dokumentation av lokalhistoria i Sundsvall och Medelpad". Lars Nordström, ordf. i Föreningen Tomtarna, berättar inledningsvis om bakgrunden till träffen och projektet. Efter Björn Starks berättelse och fikapaus, kommer det att finnas tid för en öppen diskussion för att på sikt tillsammans komplettera trålfiskets historia. Vid träffen kommer dokumentationen, som Björn sammanställt, att delas ut. Du, som har varit verksam under denna epok och har egna upplevelser, ta gärna med dig foton och tidningsartiklar mm, som du vill visa och berätta om.

Tid: Torsdagen den 3 april med start kl. 18.00
Plats: Föreningen Tomtarna, lokal "Skumucken" vid Skatans dansbana.

Välkommen!

Göran, Roland och Lars
TOP